تحصیل در خارج از کشور

آشنایی با مراحل لازم برای اخذ بورسیه تحصیلی

یکی از مطالبی که امروزه داوطلبان بسیاری برای کسب اطلاعات در رابطه با آن، تمایل نشان ‌می‌دهند، مراحل اخذ بورسیه تحصیلی است. بورسیه‌های تحصیلی ‌کمک‌هزینه‌هایی هستند که از سمت دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی به دانشجویانی با شرایط ویژه، تعلق ‌می‌گیرند. در واقع، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی زیادی بخصوص در آمریکا و اروپا سالیانه بسیاری از بورسیه‌های تحصیلی را برای دانشجویان برتر از لحاظ علمی ‌‌‌در نظر ‌می‌گیرند تا این دانشجویان بهتر بتوانند به‌واسطه این ‌کمک‌هزینه‌ها مخارج تحصیل یا زندگی خود را در شهر دانشگاه مدنظر خود تأمین کنند. مراحل اخذ بورسیه تحصیلی و مدارک مورد نیاز آن برای مقاطع و یا دانشگاه‌های مختلف، متفاوت است و نیاز به یک‌سری شرایط خاص در هر مقطع دارد. همچنین در یک‌سری موارد خاص، اخذ بورسیه تخصیلی در کشورهای مختلف بایکدیگر تفاوت دارد. در این مقاله، مراحل و مهم‌ترین شرایط اخذ بورسیه تحصیلی مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

بورسیه تحصیلی چیست؟

 

همانطور که گفته شد، بورسیه تحصیلی یک ‌کمک‌هزینه تحصیل است که به دانشجویانی با رتبه بالای علمی‌ تعلق ‌می‌گیرد. امروزه، بسیاری از افراد به مهاجرت و تحصیل در خارج از کشور تمایل نشان ‌می‌دهند؛ در این‌صورت این افراد برای کاهش هزینه تحصیل خود ‌می‌توانند بورسیه تحصیلی را اخذ کنند. بورسیه‌های تحصیلی تنها به رشته‌های منحصربه‌فردی اختصاص ندارد؛ بلکه افراد در هر رشته‌ای که باشند، ‌می‌توانند برای دریافت این بورسیه اقدام کنند.

 

مراحل اخذ بورسیه تحصیلی

 

مراحل اخذ بورسیه تحصیلی

 

مراحل دریافت بورسیه تحصیلی کاری نسبتا دشوار است؛ اما در صورتی‌ که مرحله به مرحله و با دقت کامل این مراحل را طی کنید به‌سادگی ‌می‌توانید بورسیه تحصیلی دانشگاه موردنظر خود را دریافت کنید. مراحل اخذ بورسیه تحصیلی در دانشگاه‌های مختلف جهان عبارتند از:

۱.      ابتدا دانشگاه موردنظر خود را انتخاب کنید.

قبل از اقدام برای هرکاری بهتر است که کشور و دانشگاه موردنظر خود را انتخاب کنید. در این‌صورت باید دانشگاهی که ‌می‌خواهید در آنجا بورسیه شوید را نسبت به حوزه پژوهشی تخصصی خود انتخاب کنید. همچنین اگر ‌می‌بینید که دانشگاهی تخصص شما را نیاز دارد، سریع‌تر برای دریافت بورسیه آن دانشگاه اقدام کنید. برای این منظور نیز ‌می‌توان گفت که معمولا اکثر دانشگاه‌ها در وب‌سایت رسمی ‌خود، تخصص‌هایی را که نیاز دارند، اعلام ‌می‌کنند و شرایط بورسیه و اقامت را نیز ذکر ‌می‌کنند. در این‌صورت شما ‌می‌توانید با مراجعه مداوم به سایت دانشگاه‌های مدنظر خود، یک فرصت مناسب برای پذیرش در آن دانشگاه را کسب کنید. این مسئله را نیز مدنظر داشته باشید که برخی دانشگاه‌ها شرایط نسبتا آسان‌تری برای پذیرش دانشجویان دارند؛ به‌همین‌دلیل توصیه ‌می‌شود شرایط پذیرش دانشگاه را نیز مدنظر قرار دهید.

۲.      رزومه خود را برای دانشگاه بفرستید.

پس از انتخاب دانشگاه موردنظر خود، ‌می‌توانید فرم‌های درخواست پذیرش در آن دانشگاه را تکمیل کنید. در این‌صورت معمولا از دانشگاه پاسخ دریافت کرده و ‌می‌توانید با آن‌ها مذاکره داشته باشید. پس از آن، باید رزومه خود را ارسال کرده و منتظر جواب دانشگاه بمانید. رزومه شما باید حتما به زبان انگلیسی بوده و قوی باشد. همچنین هنگام تحویل رزومه توجه داشته باشید که کاملا محتوای آن را تنظیم کنید. برای این منظور ‌می‌توانید از چند نفر که در این زمینه تبحر دارند، کمک و مشاوره بگیرید. توجه داشته باشید که رزومه شما مهم‌ترین چیزی است که شما ‌می‌توانید به‌واسطه آن خودتان را به دانشگاه ثابت کنید. 

۳.      مدارک موردنیاز را به دانشگاه تحویل دهید.

پس از اینکه رزومه شما توسط دانشگاه قبول شد، باید مدارک خود را به‌صورت کامل به دانشگاه تحویل دهید. توجه داشته باشید که در این مرحله نیز باید تمام مدارک خواسته‌شده توسط دانشگاه را با دقت ارائه دهید تا با مشکل مواجه نشوید. ممکن است برخی از مدارک خواسته‌شده را نداشته باشید؛ در این‌صورت نیز ‌می‌توانید به قسمت پشتیبانی دانشگاه اطلاع داده تا معادل مدارک را ارائه کرده و یا بتوانید بدون ارائه آن مدرک، پرونده خود را تکمیل کنید. ارائه معادل برخی مدارک اعم از برگه استشهادیه، برگه عدم سوءسابقه و یا ترجمه مدارک و… در برخی دانشگاه‌ها امکان‌پذیر است.

۴.      ویزای خود را دریافت کنید.

شاید بتوان گفت مرحله اخذ ویزا یکی از سخت‌ترین مراحل مهاجرت و دریافت بورسیه تحصیلی ‌می‌باشد. در واقع، برای اخذ بورسیه تحصیلی شما باید برای اخذ ویزای خود اقدام کنید که پس از مراحل مصاحبه و تأیید سفارت و بیمه و سایر قضایای مربوط به آن، مجاز به دریافت ویزا خواهید بود. در این میان، برای وقت‌گرفتن از سفارت برای مصاحبه و طی‌کردن مراحل دریافت ویزا به زمان توجه داشته باشید و این کارها را سروقت انجام دهید؛ زیرا ممکن است زمان آن گذشته و برای وقت‌گرفتن دوباره از سفارت به مشکل بخورید.

۵.      مهاجرت کنید.

پس از اینکه مراحل اخذ بورسیه تحصیلی و اخذ ویزا تمام شد، شما ‌می‌توانید برای مرحله نهایی، یعنی مهاجرت اقدام کنید. در این مرحله نیز بهتر است مراحل حضور در دانشگاه، ملااقات حضوری، برنامه‌ها و آغاز تحصیل را مدنظر قرار داده و به‌ترتیب آن‌ها را انجام دهید. در نهایت ‌می‌توانید با دریافت کمک‌هزینه‌های تحصیلی، با اطمینان خاطر، به تحصیل در دانشگاه مدنظر خود بپردازید.

شرایط ضروری و لازم اخذ بورسیه تحصیلی

بدیهی است که برای اخذ بورسیه تحصیلی نیاز به رعایت یک‌سری شرایط است که برخی از این شرایط در اخذ بورسیه ضروری محسوب شده و سایر شرایط نیز به‌عنوان امتیاز مثبت و نقاط‌قوت شخص محسوب ‌می‌شوند. در این قسمت از مقاله شرایط اخذ بورسیه تحصیلی بررسی شده‌اند.

·         سن داوطلب: یکی از مهم‌ترین شرایط اخذ بورسیه تحصیلی سن افراد است. برای این منظور ‌می‌توان گفت که هرچه سن افراد کم‌تر باشد، شانس بیشتری در دریافت بورسیه تحصیلی دوره کارشناسی دارند. برای تحصیل در دوره کارشناسی ارشد نیز سن مناسب غالبا ۲۴ سال و برای دوره دکترا سن مناسب معمولا ۳۰ سال ‌‌در نظر گرفته ‌می‌شود. گرچه تنها برای برخی دانشگاه‌ها سن ملاک مهمی ‌محسوب ‌می‌شود؛ مثلا برخی دانشگاه‌ها به دنبال نیروی جوان بوده و برخی دانشگاه‌ها دانشجویانی با سنین بالاتر را نیز پذیرش ‌می‌کنند. در هر صورت ‌می‌توان گفت که برای دریافت اطلاعات دقیق‌تر در این رابطه باید به شرایط عمو‌می‌ پذیرش دانشگاه مربوطه توجه کنید.

·         وقفه تحصیلی: فاصله بین زمانی که دانشجو فارغ‌التحصیل شده است و زمانی که اقدام به مهاجرت کرده است، برای برخی دانشگاه‌ها دارای اهمیت است. به این فاصله زمانی اصطلاحا گپ تحصیلی نیز گفته ‌می‌شود و در برخی دانشگاه‌ها برای دادن بورسیه تحصیلی به دانشجویان، این ملاک نیز مورد بررسی قرار ‌می‌گیرد.

·         داشتن مدرک دارای اعتبار: دانشجویی که متقاضی اخذ بورسیه تحصیلی است، باید مدرک خود را از دانشگاه‌های سراسری معتبر و دانشگاه‌هایی که دارای رتبه هستند، گرفته باشد. در این‌صورت شانس دانشجو برای دریافت بورسیه تحصیلی بیشتر ‌می‌شود.

·         نمرات و معدل: معمولا در اغلب دانشگاه‌ها معدل دانشجو باید بالای ۱۴ یا ۱۵ باشد تا بتوانید بورسیه تحصیلی آن دانشگاه را اخذ کند؛ اما قطعا داشتن نمرات عالی و معدل بالا بخصوص در واحدهای تخصصی و پایه در اخذ بورسیه تحصیلی نقش بسیار موثری دارند و ‌می‌توانند شانس دریافت بورسیه را بسیار افزایش دهند.

·         مدرک زبان: هر یک از دانشگاه‌ها نمره‌ها و معدل‌های ویژه‌ای برای مدرک زبان دانشجو ‌در نظر گرفته‌اند. در این‌صورت متقاضی اخذ بورسیه تحصیلی باید بتواند در آزمون‌های تافل یا  آیتلس نمره موردنیاز پذیرش در دانشگاه مدنظر خود را کسب کند.

 

مزایای گرفتن بورسیه تحصیلی

 

نقاط قوت اخذ بورسیه تحصیلی

·         ارتباط با استاد: اگر در دانشگاه مقصد خود استادی را بشناسید، ‌می‌توانید از او بخواهید که شما را به دانشگاه معرفی کند. در این‌صورت ‌می‌توانید نسبت به پذیرش در دانشگاه اطمینان حاصل کنید. البته این نکته را نیز ‌در نظر داشته باشید که برای اخذ بورسیه تحصیلی در دانشگاه مدنظر از طریق ارتباط با استاد باید حداقل یک کار تحقیقاتی با استاد موردنظر انجام دهید.

·         داشتن توصیه‌نامه: اگر بتوانید از یک استاد و یا مرجع علمی ‌معتبر اعم از محققین و پژوهشگران معتبر حوزه فعالیت خود، یک توصیه‌نامه بگیرید، قطعا شانس بیشتری در دریافت بورسیه تحصیلی خواهید داشت.

·         ارائه مقالات در سطح جهانی و ISI: در صورتی‌که مقالات جهانی ارزشمندی ارائه دهید، دیدگاه کشور و دانشگاه مدنظرتان نسبت به شما عوض شده و باعث ‌می‌شود شانس بسیار بالایی در دریافت بورسیه تحصیلی آن دانشگاه داشته باشید.

·         داشتن مقاله و کار تحقیقاتی: مقاله و کارهای تحقیقاتی از دیگر مواردی هستند که دانشگاه‌ها توجه ویژه‌ای به آن دارند. معمولا مقالاتی که در ژورنال‌های معتبر چاپ شده‌اند، باعث پذیرش سریع‌تر دانشجو ‌می‌شوند؛ اما برخی کارهای تحقیقاتی دیگر نیز اعم از نوشتن کتاب و یا انجام کارهای آزمایشگاهی به همان اندازه مقاله در روند دریافت بورسیه تحصیلی تاثیرگذار خواهند بود.

·         ثبت اختراع: در صورتی‌که بتوانید اختراع یا ایده جدیده‌ای را در هر حوزه‌ای ثبت کنید، ‌می‌توانید به‌عنوان یکی از بهترین شرایط قبولی خود در دانشگاه مدنظرتان و یکی از بهترین ویژگی‌های رزومه خود به آن نگاه کنید که شانس دریافت بورسیه تحصیلی را به‌طور موثری افزایش ‌می‌دهد.

 

بورسیه تحصیلی

 

جمع‌بندی مطالب

همانطور که ‌می‌دانید، فرآیند اخذ بورسیه تحصیلی دانشگاه‌ها در برخی موارد با یکدیگر متفاوت است. مهم‌ترین شرایط و مراحل لازم برای اخذ بورسیه تحصیلی در این مقاله ذکر شدند. به‌ طور کلی، دریافت بورسیه تحصیلی کاملا به رزومه فرد بستگی دارد و هرچه متقاضی بتواند رزومه قوی‌تری ارائه دهد، شانس بیشتری برای اخذ بورسیه تحصیلی خواهد داشت. از اینکه تا انتهای این نوشته با ما همراه بودید از شما متشکریم و امیدواریم مطالب این نوشته برای شما کاربردی و مفید باشد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا