آموزش مقاله نویسی

مقاله مروری چیست | این نوع مقالات بین المللی چه اهداف و کاربردهایی دارند؟

مقدمه‌ای بر مقاله مروری

امروزه تولید دانش با سرعت روزافزونی انجام می‌شود و حجم مطالعات انجام شده در حوزه‌های مختلف علمی به قدری است که گاهی پژوهشگران نیاز پیدا می‌کنند تا شواهد و نتایج موجود در یک حوزه را جمع‌بندی کنند. یکی از روش‌های رایج جمع‌بندی، نگارش مقاله مروری است. مقالات مروری پژوهش­های انجام شده و منتشر شده را مرور و ارزیابی می‌کند. این نوع مقاله‌های بین‌المللی به سه نوع مختلف تقسیم می‌شود که هر یک هدف،  نحوه نگارش و کاربرد خاص خود را دارد. در این مطلب از وب‌سایت دستیار دانشجو، به معرفی این نوع مقاله، کاربرد انواع آن و ساختار آن می‌پردازیم.

مقاله مروری چیست؟

ماهیت مقاله مروری چیست؟

مقاله مروری که متمایز از مقالات اصیل علمی پژوهشی است، به مرور پیشینه یک موضوع علمی می پردازد و  نتایج ارائه شده را جمع‌بندی و ارزیابی می‌کند. هر موضوعی می‌تواند در این مقاله مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار بگیرد.  دانش لازم در موضوع مقاله به عنوان یک فرض در نظر گرفته می‌شود و در عوض، تحقیقات طبقه‌بندی شده و علاوه بر بیان دورنمای موضوع در آینده، راهکارها و روش‌های موجود ارزیابی و مقایسه می‌شوند. به طور کلی پژوهشگر در  مقالات مروری یک موضوع را خلاصه، تحلیل و ارزیابی می‌کند. در نتیجه اغلب یافته‌ و تجربی جدیدی در آن گزارش نمی‌شود و به عبارتی تولید علم صورت نمی‌گیرد.

مقالات مروری روندی مشخص دارند و نگاه پژوهشگر به موضوع مقاله، منتقدانه است که در نهایت تفسیری نظری و نوظهور ارائه می‌شود. در واقع پژوهشگر می‌تواند نقطه نظر خود را در این مقاله بیاورد و موضوع را از دیدگاه خود بررسی کند. متخصصان در یک زمینه تحقیقاتی خاص، دانشجویان و محققین تازه کار و همچنین تصمیم گیرنده­‌ها می‌توانند به نگارش این مقالات بین‌المللی بپردازند و ارزیابی خود را در اختیار دیگر پژوهشگران آن حیطه خاص در سطح جهان قرار دهند.

اهداف مقالات مروری

پنج هدف  اصلی از نگارش مقالات مروری وجود دارد که عبارتند از:  تولید فرضیه، ارزیابی فرضیه مطرح شده پیشین، جمع‌بندی مطالب و یافته‌های جدید در یک زمینه علمی و ارزیابی منتقدانه آن، تعیین مشکلات یک زمینه تخصصی و تولید فرضیه و دانش در یک زمینه خاص.

آشنایی با مقالات مروری در دستیار دانشجو

انواع مقاله مروری

مقالات مروری به سه دسته تقسیم می­شود که تفاوت آن‌ها از نظر نگارش، هدف، کاربرد و تعداد کلمات است.

  • مقالات مروری روایتی (Narrative Review): کاربرد مقالات مروری روایتی در موضوعات جامع و مفصل است. در مرور روایتی مطالعات اولیه و اصیل یک موضوع خلاصه و جمع‌بندی می‌شود و در نهایت نتایج کیفی ارائه می‌شود.
  • مقالات مروری نظام‌مند (Systemaric Review): این نوع مقالات متمرکز بر یک پرسش است و سعی می‌شود در طول مقاله ارائه شواهد و بررسی آن‌ها، به پرسش اولیه پاسخ داده شود. نتیجه نهایی مروری نظام‌مند از بین تحقیقات مختلف استخراج می‌شود.
  • مرور بهترین شواهد (Best Evidence): سومین نوع مقالات مروری، حد وسط بین دو مقاله قبلی و به عبارتی ترکیبی از آن دو است. در این نوع مقالات، اطلاعات کافی درباره یک پژوهش به خواننده ارائه می‌شود  به طوری که بتواند خودش به طور مستقل نتیجه‌گیری کند.

آشنایی با انواع مقاله‌های مروری در دستیار دانشجو

ساختار مقاله مروری

ساختار مقاله مروری تقریبا مشابه مقاله‌های اصیل علمی پژوهشی است و تفاوت اصلی آن‌ها در بدنه اصلی مقاله مشاهده می‌شود. البته ساختار مقاله را باید با توجه به راهنمای نویسندگان مجله مورد نظر نگارش کرد.

عنوان

طرز نگارش عنوان مقالات مروری مانند سایر مقالات است. عنوان مقاله باید جذاب، گویا و بدون کلمات اضافی باشد. در عنوان مقاله نباید از حروف اختصاری استفاده کرد مگر آن‌ها که کاملا رایج و شناخته شده است.

چکیده

چکیده مقالات مروری به دو روش نوشته می‌شود. برخی معتقدند بر خلاف مقالات اصیل، چکیده باید موضوع مورد بررسی را تشریح کند. اما برخی دیگر عقیده دارند که مقاله مروری نیز می‌تواند ساختارمند و شامل هدف، منابع، استخراج داده و … باشد.

مقدمه

معمولا در مقدمه همه مقالات سه پاراگراف نوشته می‌شود. در مقدمه مقالات مروری زمینه و پیشینه موضوع بررسی می‌شود اما به یافته‌­ها اشاره نخواهد شد. همچنین به مساله‌ای که موجب مرور این مبحث شده و در نهایت به هدف از نگارش مقاله پرداخته می‌شود.

روش انجام کار

در مقالات مروری نویسنده به چگونگی دسترسی به مقالات مورد نظر و معیارهای انتخاب آن‌ها اشاره می‌کند. همچنین  پایگاه داده­‌ها و کلمات کلیدی مورد جستجو درباره این موضوع نیز باید در این قسمت بیان شود. در مرحله بعد، تعداد نتایج حاصل از جستجو و روش انتخاب مقالات مطلوب برای استفاده در مقاله ذکر می‌شود.

یافته­‌ها

یافته‌های یک مقاله مروری جمع‌بندی مقالات منتخب توسط پژوهشگر یا به عبارتی مرورگر است. برخی پژوهشگران یافته‌ها رابه ترتیب و بر اساس روند تاریخی آن ذکر می‌کنند و برخی دیگر طبقه‌بندی موضوعی را برای جمع‌بندی خود انتخاب می‌کنند. مطالب بیان شده در این بخش باید به قدری باشد که پژوهشگر بتواند آن را نقد و جمع‌بندی کند. در کنار ارائه مطالب، پژوهشگر به نقد و مقایسه مطالب می‌پردازد و نظرات خود را به مطالب اضافه می‌کند.

آشنایی با نکات مهم برای مقالات مروری در دستیار دانشجو

نتیجه گیری

نتیجه‌گیری در مقالات مروری می‌تواند چهار حالت داشته باشد زیرا موضوع از دیدگاه‌های مختلفی بررسی می‌شود؛ باید این نکته را به خاطر داشت که که تنوع در روش انجام کار در مطالعات مختلف، به نتیجه گیری مناسب و قابل قبول کمک می‌کند.

  • فرضیه ارائه شده صحیح است و توسط پژوهشگر تایید می­‌شود.
  • فرضیه ارائه شده اثبات نشده اما در حال حاضر بهترین توجیه است مگر آنکه شواهدی برای رد آن وجود داشته باشد.
  • صحیح یا غلط بودن قطعی فرضیه هنوز مشخص نیست زیرا همچنان درباره آن اختلاف نظر وجود دارد.
  • فرضیه غلط است. در این حالت یا فرضیه مورد نظر رد شده یا خلاف آن در مقالات متعددی صحیح بوده است.

 

سخن پایانی

در انتهای مقاله مروری همانند دیگر مقالات، فهرستی از منابع ارائه می‌شود که با توجه به مروری بودن مقاله، لازم است به آن دقت ویژه‌ای داشت. در حال حاضر مقالات مروری نقش مهمی در جوامع علمی بین‌المللی دارند که به دلیل دارا بودن مخاطبان ویژه آن و ارجاعات فراوان، مورد توجه مجلات علمی قرار گرفته‌اند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا